Moja košarica
Število izdelkov v košarici:
0,00 €

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE KOCBEK, TEMNA ETIKETA

Dvoklik za ogled slike v polni velikosti

Oddalji
Približaj

Dodatne slike

ŠTAJERSKO PREKMURSKO BUČNO OLJE KOCBEK, TEMNA ETIKETA

6,30 €

 

1

 OLJARNA KOCBEK

 Z najstarejšo tradicijo, znanjem in izkušnjami nudi vsem kupcem najkvalitetnejša in edinstvena nerafinirana olja. 

Več v opisu...

* Obvezna polja

 

 
b2

Štajersko prekmursko bučno olje Kocbek


V oljarni Kocbek so to Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija označili s temno etiketo.

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je od leta 2013 uradno slovenski proizvod (olje zaščiteno z geografsko označbo), ki je registriran v evropski uniji. Na območju Štajerske in Prekmurja je dolgoletna tradicija pridelave oljnih buč in predelave bučnih semen v bučno olje, ki sega v 18. stoletje. O tem priča prva stiskalnica, ki je bila ustanovljena na Štajerskem že leta 1750.

V oljarni Kocbek še danes ohranjamo tradicijo predelave, ki smo jo začeli leta 1929. Sodelujemo z lokalnimi (domačimi) pridelovalci in uporabljamo izključno surovino (bučna semena) slovenskega porekla.

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija z zaščiteno geografsko označbo je jedilno nerafinirano olje, proizvedeno s stiskanjem praženih bučnih semen, katera so pridobljena iz buč (Cucurbita pepo) in predelana na območju Štajerske in Prekmurja. Je temno zelene do rdeče barve, z značilnim aromatičnim vonjem in okusom.*

V oljarni Kocbek smo to (glede na načina mletja bučnih semen) Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija označili s temno etiketo. Pri postopku toplega stiskanja za ta olja, se semena meljejo na prave kamne, kar da olju še odtenek temnejšo barvo, večjo gostoto in malenkost drugačen okus.  

Štajersko prekmursko bučno olje ima ugodno maščobno kislinsko sestavo, in sicer vsebuje okrog 18 g nasičenih maščobnih kislin, okrog 32 g mono nenasičenih maščobnih kislin in okrog 50 g poli nenasičenih maščobnih kislin.** 

Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija je bogat vir tokoferolov, kajti olje vsebuje okrog 50 mg vitamina E v 100 g olja.***

Dobava 3-5 delovnih dni!

 

Sestavine / Ingredients

100% nerafinirano Štajersko prekmursko bučno olje Slovenija

100% unrefined Štajersko prekmursko pumpkin seed oil Slovenia

Povprečna hranilna vrednost na 100 g / average nutritional values per 100 g:

Energijska vrednost / Energy 3700 kJ / 900 kcal, Maščobe / Fat 100 g (nasičene maščobe / saturated fat 18,0 g, enkrat nenasičene maščobe / Monounsaturated fat 32 g, večkrat nenasičene maščobe / Polyunsaturated fat 50 g), Ogljikovi hidrati / Carbohydrates 0 g – od tega sladkorji / of which sugars 0 g, Beljakovine / Proteins 0 g, Sol / Salt 0 g, Vitamin E / Vitamin E 50 mg (417% RI*/ PDV*). *PDV – priporočen dnevni vnos / *RI – Reference Intake.

Dani podatki se lahko spreminjajo glede na pridelek / Quantities vary slightly from season to season.

Lahko vsebuje sledi orehov / May contain traces of nuts.

Olje hranite v zaprti embalaži v temnem in hladnem prostoru.

Neto količina: 0,10l, 0,25l, 0,5l,


Uporaba: Z značilnim aromatičnim vonjem in okusom je bučno olje nepogrešljivo v kulinariki. Najpogosteje se uporablja za prelive k solatam. Ampak bučno olje se lahko uporablja skoraj povsod: za mariniranje, za pripravo omak, kot prelive testenin, za rižote, za hladne in tople mesne jedi, juhe, sladice in za pripravo različnih namazov….

Hramba: Bučno olje hranite v zaprti steklenici, v temnem in hladnem prostoru.

Poreklo: Poreklo: Slovenija / Country of Origin: Slovenija 


*Povzetek iz potrjene specifikacije za Štajersko prekmursko bučno olje  št.324-55/01/58 GIZ Golica), potrjenega s strani Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v skladu s predpisom, ki ureja postopke za priznavanje označb posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil. In pravilnika sprejetega na podlagi tretjega odstavka 46. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) o geografski označbi Štajersko prekmursko bučno olje, ki ga je izdal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. ** V skladu z določili iz 1.odstavka 8.člena Uredbe 1924/2006 in njene priloge. *** V skladu z določili iz 1.odstavka 8.člena Uredbe 1924/2006 in njene priloge. ŠPBO je bogat vir tokoferolov, vezanih na vsebnost vitamina E, saj jih izdelek vsebuje v znatni količini, določeni v Prilogi Direktive 90/496/EGS oz določenih z odstopanji, odobrenimi v členu 7 Uredbe (ES) št. 1925/2006.

 

OLJARNA KOCBEK

Njihova zgodba se je začela davnega leta 1929, ko se je Alojz Kocbek s svojo ženo Antonijo odločil za proizvodnjo najkvalitetnejših olj. Znanje in izkušnje sta Alojz in Antonija prenašala na sina Antona, le ta pa na svojega sina Gorazda, ki danes predstavlja že tretjo generacijo v družini KOCBEK. Gorazd želi nadaljevati tradicijo svojega deda in očeta, ter tako ohraniti dobro ime in vrhunsko kakovost. Od leta 1994 se kot edini ukvarjajo s hladnim stiskanjem, kjer se semena ne obdelujejo (meljejo, pražijo in stiskajo) temveč se s posebno stiskalnico iz semen direktno iztisne olje. Pri tem postopku je max. temperatura obdelave 40° C in tako nastane popolnoma naravno olje, ki je po vonju, barvi in okusu skoraj identično semenu. Ta olja so zelo blaga in v sebi ohranijo tudi vse vitamine in minerale, ki so zelo pomembni za naš organizem. 

Olja proizvajajo iz izbranih in prečiščenih semen z najmanj 98% čistočo, po naravnem postopku, brez kakršnihkoli dodatkov (barvil, antioksidantov..). Njihova posebnost so hladno stiskana olja, predvsem hladno stiskano bučno olje. Najdete jih na Stari Gori, ob glavni cesti, ki vas popelje v smeri G.Radgona - Radenci - Kapela - Sveti Jurij ob Ščavnici - Ptuj. To je SV del Slovenije -Ščavniška dolina - v osrčju vinorodnih Slovenskih goric, v bližini neokrnjene narave Blaguškega jezera.

k1

Posebnost Oljarne Kocbek so hladno stiskana olja.

Fotografija: Oljarna Kocbek

Dodatne informacije

Podrobnosti izdelka Ne

SLOVENIKA PRIPOROČA TUDI: