Moja košarica
Število izdelkov v košarici:
0,00 €

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

PTIČKI BREZ KRIL - KOSEC

Dvoklik za ogled slike v polni velikosti

Oddalji
Približaj

Dodatne slike

PTIČKI BREZ KRIL - KOSEC

13,00 €

"V Sloveniji nas gnezdi le okoli 350."

Več v opisu...

* Obvezna polja

 

 
b2

PTIČKI BREZ KRIL- KOSEC

 

“Ojla, sem ptič kosec z Ljubljanskega barja. V Sloveniji nas gnezdi le okoli 350. Prebivam v visoki travi vlažnih travnikov, svoje zavetje pa le nerad zapustim. Ogroža me intenzivno kmetijstvo in zgodnje košnje travnikov, saj morajo pred košnjo moji mladiči dorasti in varno zapustiti zavetje.

Stisni me in naj te vonj travnikov spomni na mojo zgodbo.

Vzemi si trenutek in pomisli, kako lahko tudi ti prispevaš okolju, da ostane prijetno bivališče. Je dom, ki si ga delimo vsa živa bitja...”

V Sloveniji gnezdi med 300 in 400 koscev, od tega največ na Ljubljanskem barju.

Kosca najbolj ogroža intenzifikacija kmetijstva, ki se kaže v zgodnji prvi košnji, večkratnih košnjah letno, premeni vlažnih travnikov v njive, njihovem izsuševanju, pretiranem gnojenju in dosejevanju travno-deteljnih mešanic.

Kosec je sešit iz ostankov blaga in polnjen s sivko. Osvežuje prostor in odganja molje, vonj po travnikih pa te spominja na njegovo zgodbo.

 

 

OBLIKOVALKA MAJA ROPOTOČNIK

V želji, da bi opozorila na okoljsko problematiko, sem oblikovala ptička kivija, ki nosi sporočilo. Ko ga objameš, začutiš nekaj v njegovem trebuhu - plastičen pokrovček. Tako nas ves čas subtilno opozarja na naš vpliv na naravo in živa bitja s katerimi si delimo življenje na Zemlji.

Ker živi še samo 450 primerkov kivijev okarito, jih bo izdelanih točno toliko. Vsak je skrbno sešit in oštevilčen z vrstno številko. Primeren za igračo (priporočljivo nad 3 leta) ali dekorativno blazino.

POVEZANI IZDELKI