Moja košarica
Število izdelkov v košarici:
0,00 €

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

PURAVIDA: OLJČNO OLJE

Dvoklik za ogled slike v polni velikosti

Oddalji
Približaj

Dodatne slike

PURAVIDA: OLJČNO OLJE

40,10 €

V skladu s svojim ljubečim odnosom do narave, življenjskim slogom in vrednotami ter z ljubeznijo do oblikovanja in lepega ustvarjamo linijo najkakovostnejših ekoloških in neindustrijskih izdelkov avtohtonega porekla.

pv logo

Več v opisu...

* Obvezna polja

 

 
b2

OLJČNO OLJE

Oljčno olje PURAVIDA izdelujemo iz oljk iz ekološkega oljčnega nasada v Ankaranu. Oljčni nasad obsega prek 2 ha, na katerih raste približno 700 oljčnih dreves, večinoma avtohtonih slovenskih sort, kot so istrska belica, ankaranska in piranska črnica, drobnica, buga in štorta, ter nekaj mediteranskih sort – leccino, pendolino, frantoio in maurino.

Ročno obrane plodove še isti dan stisnemo zgolj z mehanskimi postopki v najsodobnejši stiskalnici – torklji Lisjak v Stari Šalari. Temperatura ob stiskanju ne preseže 27 °C.

Letno pridelamo okoli 2000 l certificiranega ekološko pridelanega in predelanega, hladno stiskanega, ekstra deviškega oljčnega olja, zlato-zelene božanske tekočine, ki ji ni enake. Olje vsako leto pridobi tudi zaščiteno označbo porekla ZOP, ki pri ekstra deviškem oljčnem olju iz slovenske Istre z geografskim poreklom zagotavlja kakovost in sledljivost. Poleg ekološkega certifikata je ZOP označba kakovosti živil iz evropske sheme kakovosti z najzahtevnejšimi in najstrožjimi zahtevami. Oba temeljita na rednem in strogem nadzoru vseh postopkov pridelave, predelave in hrambe olja.

 

Oljčno olje je:

- simbol Mediterana,

- simbol zdravja,

- simbol gastronomskega užitka,

- polno najplemenitejših maščob za zdravo prehrano,

- simbol svobode in trdoživosti,

- sijajen dodatek najboljšim jedem,

- božansko sredstvo za nego telesa,

- eliksir življenja,

- božanski sad,

- tekoče zlato

 

 

VPLIVI NA ZDRAVJE:

Dorjan Marušič, dr. med., spec. int .med.

Srčno žilne in rakave bolezni predstavljajo največjo grožnjo razvitemu svetu. Kljub vztrajnemu raziskovanju znanosti ni uspelo poiskati vzroka njihovega nastanka, zato pa je prepoznan vpliv dejavnikov tveganja za te bolezni. Celovito in športno življenje zagotavlja boljše zdravje, ki si ga težko predstavljamo brez zdrave in uravnotežene prehrane. Številne mednarodne študije so potrdile vpliv na dolžino in kvaliteto življenja diete bogate z ribami, sadjem, zelenjavo, žitaricami in antioksidanti. To izpolnjuje mediteranska dieta z oljčnim oljem. Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki oljčnega olja so posledica visokih vsebnostih antioksidantov, kot so polifenoli, ki jih vsebujejo oljčna olja, in v uravnoteženi maščobno kislinski sestavi. Antioksidanti (flavonidni polifenoli) preprečujejo okvare celic. Organizem ne tvori vitaminov E, D, A in K, ki so topni v oljčnem olju, bogatem z esencialnimi maščobnimi kislinami. Oljčno olje predstavlja osnovo številnim dietam srčno-žilnih bolnikov, bolnikov s sladkorno boleznijo, vnetji sklepov ... Zato naj darovi dolgožive in nezahtevne oljke pomagajo pri skrbi za lastno zdravje. Vir(http://www.dosi.si/o-olju)

 

 

ZGODOVINA in TRADICIJA

Tradicija pridelave oljčnega olja na območju slovenske Istre sega daleč v preteklost in istrsko olje omenja že grški geograf Pavzanij (okoli 110–180 n. št.) v svojem delu Opis Grčije. Pridelava olja na tem območju je omenjena tudi v več virih, ki so nastali v 13. stoletju in kasneje.

Do druge polovice 19. stoletja je bila pridelava oljčnega olja osrednja gospodarska panoga, po hudi pozebi 1929 pa je oljkarstvo nekoliko zamrlo.

Ponovno oživljanje te tradicije se je začelo po letu 1985.

Po dolgih polemikah in desetletjih slabe prepoznavnosti danes oljčno olje iz slovenske Istre slovi kot svetovna kulinarična posebnost, redkost, saj se zaradi specifične geografske lege in klimatskih ter podnebnih posebnosti krajev, v katerih rastejo naše oljke, ločuje od drugih.

Olje večinoma prihaja iz majhnih zasebnih oljčnikov (do 0,4 ha), oljke za pridelavo ekološkega oljčnega olja v slovenski Istri pa so pridelane na zgolj 92 ha.

 

GEOGRAFSKA LEGA in PODNEBNE ZNAČILNOSTI

Drevo oljke izvira iz Sredozemlja oziroma Mediterana, zato najbolje uspeva v mediteranskem podnebju z dolgimi, vročimi in suhimi poletji ter vlažnimi in ne preveč hladnimi zimami.

Slovenska Istra se nahaja na skrajnem severu Jadranskega morja in njegove obale. Tu se srečata toplo mediteransko in hladnejše celinsko podnebje, kar ustvarja posebne pogoje, ki oljčno drevo včasih v boju za preživetje privedejo do njenih skrajnih zmožnosti.

Nastanejo posebni pogoji oziroma tako imenovano obalno submediteransko podnebje, ki ga nekateri imenujejo tudi podnebje oljke in za katerega so značilna topla, suha poletja ter precej hladne in vlažne zime, v katerih včasih tudi sneži in ki lahko močno oklestijo rodnost oljčnega drevesa in s tem proizvodnjo olja.

Geografska lega in podnebje sta glavni začimbi slovenskega istrskega oljčnega olja, ki ga naredita tako drugačnega od vseh ostalih.

 

oljke

 

PURAVIDA SE PREDSTAVI:

V skladu s svojim ljubečim odnosom do narave, življenjskim slogom in vrednotami ter z ljubeznijo do oblikovanja in lepega ustvarjamo linijo najkakovostnejših ekoloških in neindustrijskih izdelkov avtohtonega porekla.

V vsak izdelek damo del sebe in pri njegovi izdelavi strogo upoštevamo vse zastavljene standarde, saj vam le tako lahko zagotavljamo najvišjo kakovost in preverjen izvor izdelkov. Živite z naravo in živite čisto …