Moja košarica
Število izdelkov v košarici:
0,00 €

V nakupovalni košarici nimate nobenega izdelka.

KEFIRKO

Dvoklik za ogled slike v polni velikosti

Oddalji
Približaj

Dodatne slike

KEFIRKO

32,45 €

Kefirko je namensko oblikovana posoda, ki omogoča enostavno pripravo svežega vodnega ali mlečnega kefirja.


Več v opisu...

 

 
b2

KEFIRKO

Kefir je fermentirani napitek, ki vsebuje številne probiotike in druge sestavine, ki ugodno vplivajo na zdravje. Kefir pripravimo tako, da v mleko ali vodo dodamo posebne žive kulture, imenovane kefirna zrna, in jih pustimo fermentirati približno 24 ur. Kefirna zrna vsebujejo proteine, polisaharide in mešanico več vrst mikroorganizmov, kot so kvasovke in bakterije, ki proizvajajo mlečno kislino, in dokazano ugodno vplivajo na človeški organizem. Kefir pomaga krepiti imunski sistem, izboljšuje prebavo, uravnava holesterol in ima številne druge blagodejne učinke.

k1

 

Mlečni kefir nastane po fermentaciji mleka s pomočjo mlečnih kefirnih zrn. Količina kefirnih zrnc je odvisna od temperature in okusa. Načeloma velja, da merico napolnimo do prve oznake za eno porcijo oz. do vrha za dve porciji mlečnega kefirja.


Vodni kefir nastane po fermentaciji sladkane vode s pomočjo vodnih kefirnih zrn. Priprava obeh vrst kefirja je skorajda enaka – glavna razlika je, da vodnemu kefirju pogosto dodamo razne vrste sadja, po končani fermentaciji pa vanj pogosto iztisnemo sok citrusov. Količina kefirnih zrnc je odvisna od temperature in okusa. Načeloma velja, da za 0,6 l vodnega kefirja pokrov s sitom do vrha napolnimo z zrnci vodnega kefirja.k2


Prednosti uživanja kefirja:

 • visoka vsebnost vitamina B
 • vsebuje folno kislino
 • vsebuje lahko prebavljive proteine
 • bogat z dobrimi bakterijami, ki pomagajo pri prebavi
 • vsebuje antimikrobne vrste laktobacilov
 • krepi imunski sistem
 • pomaga pri razstrupljanju
 • pomaga vzpostaviti ravnovesje črevesne flore ob jemanju antibiotikov
 • zdravi vnetno bolezen črevesa
 • pomaga pri alergijah
 • lahko ga uživajo tudi osebe z laktozno intoleranco
 • znižuje krvni tlak
 • izboljšuje kostno gostoto
 • uničuje kandido
 • lahko pomaga pri slabokrvnosti
 • uporablja se pri preprečevanju in zdravljenju raka
 • lahko pomaga pri celjenju kože po hudih opeklinah


Paket vsebuje:

TESNILNI POKROV

Tesnilni pokrov pri posodi KEFIRKO omogoča pretok zraka, ki je potreben za pripravo kefirja, in hkrati preprečuje, da bi nečistoče prišle v posodo. V tesnilnem pokrovu je tudi merica, s katero odmerimo zrna za pripravo svežega kefirja. Tesnilni pokrov lahko uporabimo tudi kot podstavek za odlaganje, da kuhinja ostane čista.

POKROV S SITOM

V pokrovu s sitom je cedilo, ki je oblikovano tako, da zadrži zrna in omogoča odlivanje kefirja. Cedilo ima dve območji za odlivanje: za mlečni kefir (z večjimi režami) in za vodni kefir (z manjšimi režami). Ločevanje zrn od kefirja je tako povsem preprosto – kefir samo odlijemo. Nalivanje kefirja v kozarce je preprosto zaradi posebne oblike zunanjega roba. Pokrov sita lahko uporabimo tudi, če želimo kefirna zrna izprati z vodo.

STEKLENA POSODA

Konkavna oblika kozarca omogoča udobno uporabo. Taktilni oznaki na zunanji strani posode omogočata odmerjanje tekočine za pripravo ene ali dveh porcij kefirja (dve porciji: 0,6 L).

OŽEMALNIK

S priloženim ožemalnikom lahko sok citrusov iztisnemo neposredno v vodni kefir.

PALČKA

Priročen pripomoček, s katerim dodajamo kefirna zrna in mešamo kefir.

k3

Nasveti:

SEKUNDARNA FERMENTACIJA

Kozarec s svežim kefirjem tesno zapremo s pokrovom in ga za en dan postavimo v hladilnik. V tem času bo potekla sekundarna fermentacija, po kateri bo kefir vseboval poln spekter probiotikov, hkrati pa bo še naslednji dan ohranil svežino.

KAKO SHRANJUJEMO PRESEŽKE KEFIRNIH ZRNC

Zrnca lahko uporabimo za pripravo nove porcije kefirja ali pa jih shranimo. Zrnca mlečnega kefirja shranjujemo tako, da jih damo v manjši kozarec in jih prelijemo z mlekom (za krajše obdobje – do 7 dni); lahko pa jih prelijemo z vodo in dodamo ščepec sladkorja (za daljše obdobje – do 2 meseca). Tesno zaprt kozarec hranimo v hladilniku.

PRESEŽNA ZRNCA LAHKO ODDAMO

Kefirna zrnca ves čas rastejo in se razmnožujejo, zato je v navadi, da presežke podarimo drugim. Zrnca občasno odmerimo z menzuro v tesnilnem pokrovu in jih oddamo drugim pridelovalcem kefirja. Za izmenjavo čim bolj svežih zrnc mlečnega in vodnega kefirja priporočamo, da s pomočjo portala Kefirhood.com poiščete pridelovalce kefirja v svoji bližini.

k4