Spletna trgovina Slovenika.eu, ki ponuja izdelke slovenskih izdelovalcev in oblikovalcev, bo po prvem letu delovanja novembra dobila trgovino v Stari Ljubljani. Ta bo tudi prostor za druženje s podjetniki in ustvarjalci.

Ideja trgovine, ki bi združevala izključno slovenske izdelke, je bila med malimi podjetniki in ustvarjalci zelo dobro sprejeta. V ponudbi imajo že več kot petsto izdelkov približno sto slovenskih malih podjetnikov in ustvarjalcev. »Zaradi velikega interesa slovenskih podjetnikov za sodelovanje in vključitev v spletno trgovino smo morali začasno ustaviti dodajanje novih izdelkov, saj smo se le tako lahko posvetili promociji že obstoječih blagovnih znamk, med katerimi so tudi Chipolo, LL stol, TokTok, Folio, Krasna, Sivček, Escobar, Ursanina, Woodster, Woodstock, Lesna Vesna, Jagababa, Gumbin in mnoge druge,« pojasnjuje ena od soustvarjalk projekta Slovenika Romina Breznik.

Naročila tudi iz tujine

Za nakup slovenskih izdelkov so se poleg fizičnih oseb odločala tudi podjetja, ki so, kot pravijo, »za svoje poslovne partnerje skrbno izbirala darila slovenskega izvora«. Z naročili iz tujine pa je ekipa, ki stoji za projektom, dobila dokončno potrditev, da delajo pravo stvar. »V prvem letu delovanja je prodaja prinesla pričakovane rezultate, sledili smo viziji in uresničevali zastavljene cilje. Teh je (bilo) ogromno, kar nekaj jih je še ostalo neizpolnjenih. Te je septembra že začela uresničevati nova ekipa, ki bo zgodbo Slovenike dvignila na še višjo raven,« je dejal idejni oče projekta Slovenike Leon Bračko.

S podporo družine do uspeha

Podjetje in s tem tudi vodenje Slovenike je prevzela družina Čuk iz Ljubljane. »Občutki so mešani,« prizna »novopečeni« direktor Matija Čuk in doda: »Konkurenca na tem področju se razvija in zelo se bomo morali truditi, da bomo vzdrževali širok nabor inovativnih izdelkov dobrega dizajna in kakovostne izdelave.« Diplomirani industrijski oblikovalec je v podjetništvu še novinec, uspešne zgodbe pa mu bodo pomagali »pisati« njegova družina.

»Slovenika je in bo ostala prostor za promoviranje ustvarjalcev in malih podjetnikov ter njihovih izdelkov za dom, družino, delo in prosti čas, ki so najboljša možna domača alternativa globaliziranemu trgu masovne proizvodnje. Naša ideja je, da trgovina ne bo le prostor, kjer bo mogoče videti in kupiti najboljše izdelke s sončne strani Alp. Trgovina bo postala prostor druženja s slovenskimi podjetniki in ustvarjalci. Tako se bo v njihovi družbi mogoče na lastne oči prepričati in doživeti, kako nastajajo z dušo in srcem narejeni izdelki,« pravita Maruša in Matija Čuk.


tekst:Barbara Pavlin