V Sloveniki smo za vse svoje bližnje že naredili seznam za novoletna darila oz. za božična darila, ste ga tudi vi? Letos smo uporabili formulo za izbor popolnega darila. Ja, prav berete, tudi za izbor darila obstaja matematični algoritem! Glasi se tako:

4R + 2E - OŽ = PD          (R-razmišljanje, E - empatija, OŽ - osebne želje, PD - popolno darilo)

Seštejte 4 enote časa razmišljanja o obdarovani osebi in 2 enoti časa empatije, ki jo čutite do nje ter odštejte svoje osebne želje in ecola - dobili ste popolno darilo.

Za vas smo pripravili ideje za novoletna darila, ideje za božična darila, ideje darila kar tako - skratka za PDje. 10 idej za darila, ki smo jih izbrali v Sloveniki:

Stane ima rad vino. Doma ima občudovanja vredno zbirko buteljk, zato je še ena buteljka naravna izbira darila zanj. Kupili mu bomo slovensko novost na svetovnem trgu vin - Palmieri refoškov desert:  https://www.slovenika.eu/palmieri-refoskov-desert-belo-cipko-beli-tartuf , zraven pa posebno leseno ne-stojalo, ki s svojo statiko zbuja čudenje in občudovanje, ravno tako kot jo Stane s svojo vinsko zavzetostjo: https://www.slovenika.eu/ne-stojalo

Nada je aktivna upokojenka, ki vsak dan vsaj eno uro hodi, ker želi vzdrževati svojo fizično kondicijo.  To zelo disciplinarno počne v dežju, snegu ali žgoči vročini, zato jo neskončno spoštujemo. Zanjo smo izbrali ukrivljene pohodne palice, ki imajo lesen roč T oblike, izdelan ročno iz samo enega kosa slovenskega lesa: https://www.slovenika.eu/natural-walk-palice

Jana in Tim sta polno zaposlena mlada starša dveh radoživih in radovednih deklic. Vedno sta v stiski s časom, a kljub nam v vsakem pogovoru omenita kak nenavaden družinski izlet ali družinski projekt , ki sta ga speljala skupaj z deklicama. Ker ju razumemo in bi jima radi pomagali, smo zanju izbrali Družinsko škatlo, ki staršem olajša iskanje idej in nakup materiala za zabavne, poučne predvsem pa skupne družinske urice: https://www.slovenika.eu/dskatla-druzinska-skatla

Ana že ima novi iPhone7 Plus, ki ga navdušeno razkazuje naokoli. Tudi sicer je na tekočem s tehnološkim napredkom na številnih področjih in kar velik del njene plače gre za tehno igračke. Poleg tega se rada oblači po modi in uživa, ker zbuja pozornost. Priznamo :), malo ji zavidamo njeno lepoto, zato bomo še posebej pazili, kaj bo darilo govorilo. Izbrali smo dva pripomočka za telefon:  Trobla lesen zvočnik, ker ji privoščimo kakovosten zvok njene priljubljene  glasbe na telefonu in dišeč naravni ovitek za iPhone 7 Plus iz vrtnic,  ker je tudi ona ena lepa rožica :). Oba priljubljena slovenska inovativna izdelka najdete tu: https://www.slovenika.eu/trobla-toktok https://www.slovenika.eu/mmore-ovitek-za-telefon-napis-1946

Jaka je investicijski bankir v tuijini, dela po 12 ur na dan, 6 dni v tednu  in za novo leto pride domov k staršem. Nima družine, niti kakih posebnih hobijev. Pravzaprav ne vemo, kaj mu v življenju veliko pomeni, razen seveda njegovega dela. O ja, v študentskih letih je bil čisto drug, pravi roker, dolgi lasje, kitara, pa to. Na tiste čase ga spominja diskreten uhan v enem ušesu, ki se mu noče odreči kljub strogi poslovni podobi in občasnem negodovanju njegovih bankirskih šefov. To nam je pri njemu zelo všeč, zato mu bomo podarili unikatne lesene manšetne gumbe, ročno izdelane iz obreznin slovenske hruške: https://www.slovenika.eu/things-i-miss-mansetni-gumbi. Lepo diskretno se bodo pokazali izpod rokava sive obleke, z mislijo na njegovo jekleno stekleno delovno okolje pa smo izbrali finejšo obdelavo.

Tone je ljubiteljski kuhar, redno spremlja vse kuharske oddaje na TV in nas vsakič, ko pridemo na obisk, kraljevsko pogosti in napije :). Vedno kombinira med seboj nenavadne sestavine in uporablja nam neznane začimbe. Razveselili ga bomo s setom 12 dodatkov za Gin Tonic. Lično leseno stojalo s hermetično zaprtimi steklenkami, ki ohranja dodatke sveže, bo lepo zaposlilo  družbo že takoj ob aperitivu, Tone pa bo gotovo za zraven ponudil kak nenavaden prigrizek.

abi Mara je velika osebnost majhne postave :). Pri poznih 80tih živi sama in poskrbi za vse, kar potrebno, pa še za nas. Ima lepo stanovanje, a v kuhinji so vse omarice tako visoke, da kuha s pomočjo stola. Pleza nanj gor in spet dol, pa spet gor, da doseže gornje police in bojimo se, da bo enkrat padla iz njega. Rabi pručko, Slovensko pručko:  https://www.slovenika.eu/slovenska-prucka. Poleg svoje osnovne funkcije je priročna za naslonit noge, ko gleda TV  ali pa za spravit vanjo pilota ali pa očala, ki jih nekdo vedno prestavlja po stanovanju.

Maja in Jože imata vsak po svoje stresno službo in po izkušnji s težko boleznijo sta se zavezala k zdravemu načinu življenja in prehranjevanju. Velikokrat  poslušava njune nasvete o hrani, polni rudnin, vitaminov ali antioksidantov.  Odločili smo se, da jima pri tem pomagamo, zato jima bomo kupili  posodo za enostavno domačo pripravo fermentiranega napitka  Kefirko, ki pomaga krepiti imunski sistem, izboljšuje prebavo, uravnava holesterol in ima številne druge blagodejne učinke. V posodo smo dodali še zeliščne kapljice melise, ki so blagodejna pomoč pri hitrem in stresnem tempu življenja, saj umirijo misli, napetost, nemirnost in nespečnost. Oboje najdete tu: https://www.slovenika.eu/kefirko in https://www.slovenika.eu/hisa-zelisc-zeliscne-kapljice-melise.

Pia je študentka in stalno na poti med faksom, knjižnico in lokali v Stari Ljubljani. Dokler ne zapade sneg, jo vidimo na njenem retro ženskem kolesu z veliko košaro in usnjenim sedežem. Njeno kolo ni samo prevozno sredstvo, s svojo obliko in dušo je del njene pojave. Zelo nam je všeč! Zanjo smo izbrali vododporen bel čipkast kolesarki Sedež, ki bo ob slabem vremenu zaščitil usnje njenega sedeža  in Twistnote - najbolj kolesarsko navdahnjen blokec kadarkoli, kjer te za vsakim zapiskov spremljajo različna kolesarska presenečenja, ki ti bodo s pozitivnimi čustvi pomagala k boljšemu pomnjenju. https://www.slovenika.eu/kolesarski-komplet

Naša teta Marinka je botra mali štiriletni Ani. Ker je že upokojena, jo velikokrat pride iskat v vrtec in potem se sprehodita po Tivoliju ali pa gresta v živalski vrt.  Ana se navdušuje nad malimi živalcami, velike pa jo spravljajo v strah. Medvedov za visoko betonsko ograjo si sploh ne upa pogledati sama, četudi bi jih stoje iz klopce lahko videla. Teta Marinka  jo mora zelo trdno držati in prigovarjati, da je medvedi ne morejo doseči. Zato je zanjo izbrala malega medvedka Populiina, ki s svojo tradicionalno obliko in v tvidu razneži male in že velike punčke: 
https://www.slovenika.eu/populiin-medvedek


In, ko končno najdemo popolno darilo za osebo, ki nam veliko pomeni, nastopi še en izziv. Kako ga zaviti? Za vse tiste, ki ste vedno v stiski s časom in doma nimate vsega potrebnega za zavijanje, smo s pomočjo naše šivilje Sonje pripravili darilne vrečke iz blaga. Božično in novoletno potiskan lan, bombaž in svetlečo umetno svilo prevežemo v darilni paket ali stisnemo v novoletni mošnjiček in vaš PD bo že na prvi pogled popolno darilo!

Veliko veselja ob podarjanju in prejemanju popolnih daril vam želimo!